Drodzy amerykańscy żołnierze,
drogie Siły Utrzymania Pokoju,
kiedy był 9/11, dzień później pojechałem do instalacji wojskowej w Gießen, w Niemczech.
Rozmawiałem z dyżurnym z USA i przekazałem mu kilka lilii.
Powiedziałem: "Proszę pana! Moja rodzina i ja głęboko współczujemy panu straty. Przyniosłem panu te kwiaty, aby pokazać, że panu współczujemy". Wziął kwiaty i powiedział: "W porządku, dziękuję". Odpowiedziałem: "Cokolwiek się stało: Nie pozwól, bracie, by nienawiść rządziła twoją duszą".
Dziś mamy inną sytuację. Sytuacja globalna koncentruje się na kwestiach klimatycznych i oczywiście na sprawie Corony.
Wciąż istnieje potrzeba istnienia jakiejś armii na tym świecie, tak długo, jak długo wszyscy będziemy walczyć ze sobą. Ja osobiście wolałbym świat bez broni i armii. Ale, przynajmniej widzę, że wciąż potrzebujemy niektórych z nich. Jestem przyjacielem Sił Pokojowych U.N. i przez te lata nauczyłem się jednej rzeczy. Nauczyłem się, że miłość wyciąga ręce jeszcze raz, gdy zostaje ugryziona, ale nauczyłem się też, że miłość może się bronić.
Wszyscy jesteście tu po to, by opowiedzieć się za demokracją i wolnością. Wolności wyboru, wolności serca, duszy i umysłu.
W latach 80-tych była taka piosenka Stinga z brytyjskiego zespołu Police. Piosenka ta miała jeden wers, który wyraźnie pamiętam:
"Wierzę, że Rosjanie też kochają swoje dzieci".
Wkrótce wkroczymy w zupełnie nową Erę dla ludzkości tej planety. W 1969 roku, kiedy Neil Armstrong chodził po Księżycu, powiedział nam wszystkim: "To tylko mały krok dla mnie, ale to wielki krok dla ludzkości."
W dzisiejszych czasach wszyscy bierzemy udział w tym wielkim kroku. Skupiając się na fakcie, że więcej rzeczy nas łączy niż dzieli, będziemy w stanie w pełni zamanifestować okres, w którym nie będzie już więcej wojen.
Wy wszyscy, którzy tu dziś jesteście, pracujcie nad tym, aby ta przyszłość się zaczęła. Tak, będzie niebezpieczeństwo. Tak, będzie smutek. I TAK, wiem, że wszyscy zrobicie wszystko, co w waszej mocy, aby zrobić wszystko, co konieczne, utrzymując swój umysł skupiony na ogólnym zadaniu: Pokój na Ziemi.
Bądźcie silni, pewni siebie, ufni i zachowajcie Wiarę. Niech Ojciec Wszechmogący i Niebiosa prowadzą i chronią was w waszej misji i niech wszyscy pamiętacie o przyszłości.
Zjednoczona ludzkość z Pokojem na Ziemi.