Буддизм.
1.
Гаутама Будда вчить, що життя створюється в залежності. Якщо так, то дивимося на дерево. Бажання - і зусилля, спрямовані на реалізацію цього бажання - дозволяють насінню вирости і розквітнути до повного цвітіння. Будда вчить, що це бажання, ці рушійні сили народжуються з невігластва. І вчить, що це невігластво є джерелом усього живого. З нього виникають всі інші наступні причини (які, в свою чергу, є наслідками), поки життя знову не зникне. Ланцюжок "виникнення в залежності" (пратітья-самутпада, санскр.), в свою чергу, може бути застосований до всього живого, а не тільки до людського існування. Але якщо повернутися до витоків цього ланцюга, то, не знаючи, можна знову поставити питання, з чого цей ланцюг виникає. Гаутама Будда в іншому місці вчить, що людський розум не здатний уявити собі непричинну кінцеву причину (тут можна було б запитати, чи є непричинний наслідок також немислимим), але він не говорить, що ця непричинна кінцева причина не існує. Тільки от наша уява надто обмежена, щоб її сприйняти чи створити в своїй свідомості. Ну, я вважаю, що ім'я цієї кінцевої безпричинної причини, тотальної причини - Бог.
2.
Ми, істоти, які є творінням, знаходимо мир через практичний шлях толерантності. Шлях ненасильства (ахімса) Махатми Ганді для мене означає не те, що хтось робить думку іншого своєю власною, не замислюючись, а те, що - вірно за словами Будди про правильний погляд - людина шукає визнання в собі. Інший може визнавати істину, відмінну від нашої; тут принципи толерантності і милосердя диктують нам прагнути ділитися, не домінуючи, тобто не панувати над іншим, а намагатися переконати його обрати шлях любові. Але який шлях любові?
Ми, істоти, які є творінням, знаходимо мир через практичний шлях толерантності. Шлях ненасильства (ахімса) Махатми Ганді для мене означає не те, що хтось робить думку іншого своєю власною, не замислюючись, а те, що - вірно за словами Будди про правильний погляд - людина шукає визнання в собі. Інший може визнавати істину, відмінну від нашої; тут принципи толерантності і милосердя диктують нам прагнути ділитися, не домінуючи, тобто не панувати над іншим, а намагатися переконати його обрати шлях любові. Але що таке шлях любові? Практичний спосіб жити любов'ю - це поставити себе серед інших. Це не означає перебільшення іншого, але визнання того, що власне пізнання завжди є обмеженим пізнанням - як Ганді назвав свою автобіографію: "Експерименти з істиною". Ми можемо бути вільними у наших зусиллях експериментувати з істиною і не приймати наші кроки чи проміжні результати за істину як таку.

3.
Через увагу в малому, тобто через увагу до того, що відбувається з вами в теперішньому часі, через дар пізнання, який формується емоціями і відносинами, ви отримуєте можливість зробити майбутню поведінку більш угодною Богу, враховуючи те, що ви дізналися в теперішньому часі. Це можливий процес навчання. Тож нібито "помилка" в сьогоденні - це турбота про майбутнє. Однак це працює лише тоді, коли застосовується буддійський мотив усвідомленості. Усвідомленість - це просто інше слово для позначення прихильності людського розуму до тут і зараз. Тут і зараз розуму передбачає - як мотив уважності - ідею загостреного усвідомлення. Мета цього споглядання - усвідомлення "Я є".